Presentasjon
Historie
Kontakt oss
Glimt
Kunder
Nyheter og prosjekter

 

Ingvald Tepstad vokste opp på et lite gårdsbruk på Tepstad på Osterøy. Osteringene var kjent som dyktige håndverkere, og som sine forfedre, valgte også han et håndverk.

På den tiden måtte alle tidlig ut i arbeidslivet. Som 14 åring dro han hjemmefra med 25 øre i lommen som startkapital fra sin far. Han begynte i smedlære hos Sævre Svenheim.

Senere ble han bor-smed under bygging av Bergensbanen. Men tanken om å starte egen smie slapp ikke taket, og han vendte snart tilbake til Osterøy for a sette drømmen ut i livet.

Ingvald fikk ikke mulighet til å starte smie i hjembygden sin, og dro dermed til Fjellskålnes. Der hadde han gode kontakter fra den tiden han gikk i lære. Ingvald startet smie i 1909, og den første smien låg nede ved elven på Fjellskålnes. Ingvald var snar med å navngi smien sin til Fjellskålnes Smed og Mekaniske Verksted, og han arbeidde flittig med å få i gang produksjonen, som den gang startet med å lage redskap som ljåer og kniver til gårdsbruk.

  

Ingvald O. Tepstad

Ikke lenge etter, kom kraftutbygging igang i Norge. Ingvald var en mann med interesse for det som skjedde, og Fjellskålnes Smed og Mekaniske Verksted kom straks igang med produksjon for høyspentmaster til ulike anlegg i Norge.

Produksjonen økte, og etter hvert som landet ble modernisert fikk Fjellskålnes flere kunder og kom igang med å levere varer til Televerket.

Det påstås at det i dag finnes ett eller flere produkter fra Fjellskålnes Smed & Mek. Verksted AS i alle telemaster i Norge!
 

Ingvald I. Tepstad (2009)

  

I 1936 flyttet han produksjonen fra elven til skipskaien ved sjøen. Dette lettet både transporten til og fra vekstedet, og medførte nye og moderne produksjonslokaler.

I 1949 ble sønnene til Ingvald Tepstad medeiere i smien. Den yngste sønnen, Ingvald I. Tepstad overtok som disponent og eier. Fjellskålnes Smed og Mekaniske Verksted ble omdannet fra en personlig bedrift til et aksjeselskap.

Oppgang og nedgang har det blitt, og lillejulaften 1961, brant verksedet ned. Heldigvis var vinteren mild, og samtlige ansatte var med på å reise et nytt bygg på rekordtid, slik at produksjonen kom igang uten at firmaet mistet sine kunder.

Fjellskålnes Smed og Mek.Verksted AS har vært heldig å hatt en stabil arbeidskraft som har vært viktig for bedriften. Idag er det grunnleggeren sine barnebarn v/ Ingemar Tepstad som leder bedriften.

Vi har hele tiden valgt å legge vekt på gode produkter og effektiv produksjon. Telenor er vår eldste og største kunde helt siden 1921. Alle produkter leveres etter Telenor sin standard og kvalitetskrav.

  

Ingemar Tepstad